Man met wit ietwat gekreukeld overhemd, zwarte bretels & vlinderdasje en stoppelbaardje

“Ik had best meer willen horen over die hartkloppingen”

 

Hij is raak en ik denk er vaak aan terug. Aan die vraag die gesteld wordt via een nonchalante opmerking. Aan die vraag die ik met liefde beantwoord maar Mijn Perfectionist niet. Het is woensdagavond 2 april 2014 en ik heb net een lezing gegeven.

 

 

Mijn Perfectionist vindt ‘t maar niks

 

Die moppert als ik de blog schrijf hoe HeartCoreResults ontstaat als ik met hartkloppingen in bed lig. Die wil niet laten zien dat hij niet alles onder controle had. Die wil niet vertellen over klachten die hij als falen ervoer.

Misschien geldt voor jou hetzelfde als voor mij?

En lees jij ook het liefste blogs die persoonlijk getint zijn.

Kwetsbaarheid maakt benaderbaar, herkenbaar en menselijk. Ik leer van het vallen en opstaan van andere ondernemers. Tegelijk is het een paradoxaal spanningsveld in mij: de vraag willen beantwoorden en laten zien wie ik ben met alles wat er is en mijn innerlijke perfectionist die vindt dat je de vuile was niet buitenhangt.

 

Hoe handig is de combinatie Ondernemen en Perfectionisme?

 

Niet.

Ondernemen en perfectionisme staan diametraal tegenover elkaar.

Ondernemen is ideeën genereren, uitproberen, ontdekken wat wel en niet werkt, producten lanceren, goede en minder goede blogs schrijven en nog veel meer. Fouten maken, leren en weer doorgaan.

Wat vindt een perfectionist hiervan? Precies.

 

De Amerikaanse marketeer Seth Godin noemt het Stop the fear of shipping. Best-selling author John Maxwell Failing Forward. SEO specialist Ruben Bunskoeke schrijft over de durven-falen aanpak in Er is geen fucking gouden tip.

Ondernemen = proberen + vallen + opstaan + doorgaan + leren op weg naar succes

 

Ken jij perfectionistische babies?

 

Nee, ik ook niet.

Perfectionisme is aangeleerd gedrag.

 

Perfectionisme is een schaduwkant van je innerlijke man

 

Het goede nieuws is dat we kunnen afleren wat we aangeleerd hebben.

Echter, dit lukt niet door de perfectionist te vertellen dat het een onsje minder perfect mag. Een perfectionist snapt dit überhaupt niet. Sterker nog, die gaat volstrekt perfectionistisch proberen het niet te zijn.

 

By the way, je innerlijke man is één van de vier archetypische kwaliteiten waar je over beschikt. Klik hier voor info over je innerlijke meisje, je innerlijke jongetjeje innerlijke vrouw en een test.

 

 

Hier 9 aandachtsgebieden en kwaliteiten van je innerlijke man:

 

Getekend hoofd van innerlijke man met 9 woorden erom heen

 

 

 

 

 

 

 

 

Ben jij een perfectionist?

 

Denk:

 

Irreëel hoge doelen stellen, (te) hard werken om die doelen te bereiken. Alles moet wijken en je rust niet tot het je gelukt is. Kritisch zijn naar jezelf en anderen en vooral die ene spelfout opmerken. De lat hoog leggen en het wel of niet behalen van die maatstaf koppelen aan je eigenwaarde. Je kunt mogelijk slecht tegen kritiek, gaat snel in de verdediging, bent teleurgesteld als je niet aan je eigen standaard voldoet en zou zo maar eens last van uitstelgedrag kunnen hebben.

 

Lees er meer over in deze uitstekende uitleg van Coach Nelly de Jong.

Wellicht kan dit absoluut briljante gedicht Wild Geese van Mary Oliver troost bieden?

 

Wat zit er onder perfectionisme?

Angst.

 

Angst om te falen.

Angst om er niet bij te horen.

Angst om fouten te maken.

Angst om door de mand te vallen.

Angst om niet goed genoeg te zijn.

Angst om afgewezen te worden.

 

Een voorbeeld van hoe perfectionisme bijna een huwelijksaanzoek verprutst.

 

In onze angst ligt de sleutel tot het afleren van perfectionisme

 

Het helpt om te weten dat angst niet bij een gezonde innerlijke man hoort maar bij je innerlijke meisje. Een gezonde innerlijke man is van het denken, van de doelen en het concreet en gedisciplineerd werken. Gefocust gaat hij op zijn doel af en voert hij de missie van zijn innerlijke familie uit. Je innerlijke meisje is van het voelen, gaat over je emoties en kent verlangen. Zij onderhoudt je vriendschappen en heeft behoefte aan verbinding.

 

Zij is degene die bang was.

Ooit.

 

Het gaat bij perfectionisme praktisch altijd om een angst uit je vroege jeugd. Deze angst ben je gaan compenseren door bijvoorbeeld het gedrag en gedachtegoed van een perfectionist te ontwikkelen.

 

Wat je op hele jonge leeftijd aanleert is lastig af te leren maar het kan wel.

 

Hoe ontstaat Mijn Perfectionist?

 

De eerder genoemde hartkloppingen waren echt en ik ben oprecht twee nachten bang geweest want mannen met hartfalen: het zit in de familie. Mijn beide opa’s zijn eraan overleden. Mijn innerlijke man had véél te lang rondgelopen met het gedrag en gedachtegoed van een perfectionist. De stress was te hoog opgelopen.

 

Hoe dit kon gebeuren? 

Eigenlijk heel simpel.

 

Doordat we als gezin veel verhuizen zit ik op 5,5 verschillende lagere scholen en woon ik steeds op een nieuwe plek. Mijn innerlijke meisje kun je hoog-sensitief noemen en zij vindt dit helemaal niet leuk. Ze wil graag vriendjes en vriendinnetjes maar elk schooljaar is alles nieuw en niets vertrouwd. Mijn innerlijke man heeft haar angst dragelijker willen maken. Hij is zo hard, zo goed en zo foutloos mogelijk gaan werken. Dat was zijn manier om haar te helpen zich minder angstig te voelen. En het was haar manier om hem voor haar karretje te spannen om zich minder angstig te voelen.

 

Hun gezamenlijke overlevingsstrategie = zo hard + zo goed + zo foutloos mogelijk werken

 

Door de jaren heen wordt dit gedrag op vele fronten onbewust én welgemeend gestimuleerd. We leven in een systeem dat hard werken waardeert. We worden beloond voor goede prestaties op school, op het sportveld, als werknemer en ja, ook als ondernemer. En dan op enig moment: dan weet je niet beter. Dan ben je die perfectionist geworden. Zonder dat je het zelf door hebt.

 

De twee nachten met hartkloppingen zijn mijn wake-up call. Het was tijd om die oude angst onder ogen te komen, me te realiseren dat de angst niet reëel is maar hoort bij dat hele kleine meissie van toen, en dat het bijbehorende en aangeleerde gedrag van mijn innerlijke man me niet langer diende.

 

Kun je perfectionisme afleren?

 

Ja. Met vallen en opstaan, oefenen en humor.

 

Met vier stappen en één duik

 

1. De Duik

 

Haal heel diep adem, duik het diepe in en erken je perfectionisme. 

Dit is de moeilijkste stap voor perfectionisten maar broodnodig.

Hij is moeilijk omdat innerlijke mannen trots zijn. Trots op hun harde werken.

En nu kom jij ff vertellen dat het een onsje minder kan?

 

De perfectionisten onder ons gruwelen daarvan. 

I know.

Been there, done it and bought the T-shirt.

 

 

2. Vier stappen

 

 1. Stel je innerlijke meisje gerust
  • Onderzoek waar jouw kleine meisje bang voor was en wellicht nog steeds is. Stel haar gerust. Gevoelens zijn tijdloos. Dit kan gewoon nú. Sterker nog, dit kan elke dag en elk moment opnieuw.
 2. Beloon je innerlijke man voor zijn harde werken
  • Het is belangrijk hem te erkennen voor wat hij ter goeder trouw al die jaren heeft gedaan. Perfectionisme afkeuren is hem afkeuren en dat werkt averechts.
 3. Vraag je innerlijke vrouw te helpen bij het formuleren van een nieuwe en realistische (spel)regel
  • Je innerlijke vrouw is van de reality-check. Zij kan helpen om je innerlijke man een nieuwe regel te geven die aansluit bij wat je nú nodig hebt. Zodat je ideeën kunt uitvoeren en kijken wat wel en niet werkt zonder in de stress te schieten. Zodat je weet dat hard werken en ontspannen allebei mag. Zodat je fouten durft te maken. En ja, yuk, daar houdt hij niet van. Dus dit gesprek kan ff duren.
 4. Oefen en lach.
  • Oefen oefen oefen en leer lachen om jezelf als het niet meteen lukt. Lach zelfs of juist om jezelf als lachen om jezelf niet meteen lukt. Ja. Dit kan een perfectionist namelijk niet meteen. Gebruik de humor van je innerlijke jongetje. Maak je nieuwe spelregel zichtbaar in huis op je buro, je ijskast of je spiegels en ga ervaren dat het echt een onsje minder mag.

 

 

Wil jij weten hoe je met jouw innerlijke familie aan de slag kunt om succesvoller te ondernemen?

 

Lees mijn boek en boek een special.

 

(Foto credits)

Cover

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Het zakelijke hart
Freebies
Group category 7409

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over het privacybeleid van MailChimp.


4 Reacties

 1. Ik weet niet hoe je het doet, maar je stukjes raken me telkens weer. Met name deze komt op een moment dat ik heel erg worstel met mijn “perfectionistische” ik. Daarnaast is het een onverwachte en zeer raak vervolg op de laatste sessie die we hebben gehad.
  Erg goed om op zo’n manier weer prikkels en aansporing te krijgen om aan het werk te zijn met mijn innerlijke familie. En dat doen je dan ook nog eens door steeds weer andere personen en daarmee facetten van mijn eigen ik te bespreken. Dank je!

 2. Heel herkenbaar!! Vorige week zag ik een klein meisje lopen en realiseerde me dat ik net zoals zij letterlijk en figuurlijk op mijn tenen heb gelopen, niet alleen als meisje maar ook als volwassen vrouw. Inzicht in mijn innerlijke familie helpt me enorm om met mijn (faal)angst en uitstelgedrag om te gaan. Deze wilde gans is heel blij met jou en inmiddels leer ik steeds beter landen en waggelen 😀

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment