Foto van besneeuwd pad in het bos met de vraag Waar ging 2017 over?

Waar ging 2017 over?

Bij mij.

 

Een goeie vraag. Eentje die ik mezelf altijd stel tussen de Kerstdagen en Oud & Nieuw. Een tijd waarin ik mijmer over de afgelopen 365 dagen en fantaseer over de komende 365.

 

Daar kunt je trouwens YearCompass, Unravel your Year of Best Year Yet voor gebruiken, drie methodes die ik ken. De Best Year Yet methode gebruik ik al bijna 12 jaar. Een andere optie is om te werken met de Purpuz Planner (hardcopy planner die je ook in digitale versie kunt downloaden), deze ken ik niet.

 

Op Instagram volg ik BureauPlay en ik heb haar kaartspel met SPEELregels. Eigenaresse en ondernemer Marieke van Dam tekent daar bijzonder mooi op hoezeer een wens of plan voor een nieuw jaar, je ook kwetsbaar maakt.

Ik ben het daarmee eens. Hoe dat zo?

 

Vertragen werd versnellen

 

In 2017 wilde ik vertragen.

Ik kreeg versnellen.

Ik kreeg het drukker dan ooit.

Ik had meer ballen in de lucht dan handig.

Mijn ervaring is dat wanneer ik de intentie neerzet om iets te leren, ik juist de ervaringen van de schaduwkant, de keerzijde en het omgekeerde fenomeen op m’n bordje krijg.

Het lijkt wel alsof door de intentie uit te spreken of op te schrijven, alles in het universum aan de slag gaat om mij ten diepste te laten ontdekken hoe het nu zit in mij, met mijn intentie.

 

Waarom vertraag ik soms niet, terwijl ik er wel naar verlang?

Wat betekent vertragen voor mij en waarom wenste ik mezelf dat toe?

Wat doet versnellen met me en wat doe ik als ik ontdek dat ik het anders wil?

 

Overzicht 2017

 

De keerzijde van wat ik wil, maakt kwetsbaar. Een soort lopen met een blinddoek om. Wiebelig.

Eerst hieronder een overzicht van wat ik in 2017 meemaakte.

Daarna sluit ik af met wat ik ontdekt heb over vertragen en versnellen 🙂

 

Welke verrassingen heb ik beleefd?

 

 

Wat smaakt naar meer?

 

 • Samen optrekken met collega ondernemer-kostwinners Charlotte Wout van Bear in Mind en Wilma van Tuyl van De vloer op voor Verandering tijdens de inspirerende première van Netwerk Het zakelijke hart.
 • Samen met advocaat-psycholoog Arthur Hol werken aan zijn boom (te downloaden op zijn site) en zien hoezeer zijn eigenheid tot z’n recht komt in het werk dat hij doet als organisatie-adviseur en begeleider van trajecten Samensturing in Verandering.
 • Ondernemer-kostwinners helpen met inzicht in zichzelf door de drijfverentest in te zetten en die te combineren met werken met het fysieke coachingmodel dat ik heb laten maken. Ik ben elke keer dankbaar als ik zie wat dit aan inzichten oplevert, niet alleen in het koppie, maar vooral door het aan den lijve te ervaren!

 

Wat heb ik meegemaakt, wat ik niet bedacht had?

 

 

Wat heb ik niet gedaan, wat ik wel had bedacht?

 

 • Elke maand een blog geschreven voor mijn eigen site (en dan wel gaan gastbloggen…? Ahum Boerma!).
 • Netwerk Het zakelijke hart voluit verder opgebouwd (mijn tijd ging naar het klimaatakkoord).
 • Vijf kilo afgevallen (ik kocht wel twee nieuwe spijkerbroeken haha).
 • Video’s opgenomen (ondergesneeuwd ondanks alle goede bedoelingen. Les: kijk uit met welke beloftes ik maak, aan jullie, maar ook aan mezelf)

 

Foto's van momenten in 2017 die horen bij de blog Waar ging 2017 over

Foto’s van vuur maken, de nieuwe locatie die te huur is, de masterclass die ik mag gaan volgen, de Roadmap – het fysieke coachingmodel waar ik mee werk, het ondertekenen van het Baarnse Klimaat Akkoord en lachen na de val in de koeienshit (wat je niet ziet zijn mijn schoenen, sokken en broek die ik in de beek gewassen heb en te drogen heb gelegd)

 

Wat laat ik graag achter in 2017?

 

 • Dat hondlief en ik een aanrijding kregen. Een week of wat voor de kerstdagen. Shaken and stirred waren we. Toen hondlief Robbie twee dagen achter elkaar maar bleef overgeven, op een avond niet meer naar buiten wou en ook niets meer dronk, realiseerde ik me pas dat de aanrijding ons harder geraakt had dan ik dacht. Ik had koorts, voelde me niet lekker en wilde ook niet naar buiten. Een weekend op de bank deed wonderen.
 • Dat ik soms te hard werkte en teveel ballen in de lucht had. Duurzaamheid en ondernemerschap zijn me beide dierbaar, maar duurzaam met mezelf omgaan hoort daar ook bij.
 • Dat ik met een been gestrekt in een kuil met koeienshit viel, het andere been gestrekt naar voren, vastzat en er niet meer uitkwam zonder hulp. Gelukkig kon ik er wel om lachen want weet je, koeienshit doet geen pijn!

 

Wat neem ik mee naar 2018?

 

De lessen die ik leerde over vertragen en versnellen. Voor mij bleek dit gerelateerd te zijn aan mezelf ten diepste permissie te geven om eerst goed voor mezelf te zorgen, dan pas voor van alles en iedereen om me heen.

 

Ken je de les van het zuurstofmasker?

Aan boord van een vliegtuig?

 

Ouders wordt geadviseerd dat eerst zelf op te zetten en dan pas hun kinderen te helpen.

Dat dus.

Het gemak waarmee ik klaarsta voor anderen, mijn energie inzet voor duurzaamheid, een betere wereld, klanten, vrienden en dierbaren, is mooi, maar heeft ook een keerzijde. Soms is mijn vaatje energie op, juist als ik het zelf nodig heb.

Mijn innerlijke dynamiek blijkt dat ik dan harder ga lopen, in plaats van vertragen.

Dat werkt niet.

Ter inspiratie, lees hier wat Jan Rotmans hierover schrijft in misschien wel een van zijn meest persoonlijke blogs.

 

Mijn uitdaging voor 2018 is het geven van permissie aan mezelf om mezelf op de eerste plek te zetten en om te vertragen waar vertragen gevraagd wordt. Dat is vaker dan je denkt. En vaker dan ik doe. Een goed gesprek tussen mijn innerlijke man en innerlijke vrouw was hiervoor nodig (lees hier hoe je dat doet en hier over je Innerlijke Familie). Ik ben benieuwd naar de komende 12 maanden 😉

 

En verder neem ik mee … 

 • Mijn liefde voor de natuur
 • Mijn wens om bij te dragen aan duurzamer leven, wonen en werken
 • Mijn droom & drive om van Netwerk Het zakelijke hart een succes van te maken
 • Mijn liefde voor de eigen-wijsheid van een ieder van ons
 • Mijn liefde voor bomen die zo goed stil kunnen staan 😉
 • Mezelf, met alles erop en eraan, inclusief mijn schaduwkanten.

 

Tot in 2018!

Cover

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Het zakelijke hart
Freebies
Group category 7409

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over het privacybeleid van MailChimp.


Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment