Die ik leer tussen Singapore en Pekanbaru.

Na twee bootreizen en 15 uur.

Tweeëntwintigduizend roepies.

De wekker op 5 uur en twee Linda’s.

Veel vertrouwen en een portie lef.

 

1. Kom nú in actie

 

Singapore 8 juni 1993. De wekker gaat om 5 uur. Een half uur later stap ik uit en rijden Ans en Wil weg. Vrienden van mijn moeder waar ik de afgelopen weken gelogeerd heb. Ik loop door het World Trade Center naar de haven. Alles is dicht.

Het is vroeg.

In de haven vraag ik naar De Boot naar Batam. Volgens mijn bijbel, de Lonely Planet, moet die er zijn. Bingo.

Als je meer klanten, omzet, inkomen, flow of wat dan ook wilt, moet je niet pas op vrijdagmiddag aan je To Do lijstje beginnen. Begin vandaag. Neem elke dag actie. Alle acties bijeen bepalen het verschil.

 

2. Zet AL je talenten in

 

Op Batam aangekomen is de enige bank op loopafstand dicht. Ik heb geld nodig voor een kaartje voor de volgende etappe.

Te vroeg.

Wat nu? Ik besluit in ieder geval op zoek te gaan naar De Boot naar Pekanbaru. Bingo. Kosten enkele reis: 22,000 roepies.

De bank is nog steeds dicht.

Dan herinner ik me plotseling dat mijn vader mij maanden eerder een paar Indonesische roepies heeft gegeven. Voor op reis. Overgehouden van een familietrip in 1990. Ha. Ik open mijn rugzak en zoek. Laat wat ik bij me heb nu precies voldoende zijn voor deze bootreis…

Ik stap in.

Pak jouw “rugzak” uit en onderzoek ALLE kwaliteiten die je hebt. Zet op een rij wat je gedaan en geleerd hebt en wat je kunt. Pas die talenten ook allemaal toe in je onderneming. Durf volluit te ondernemen.

 

3. Zoek alternatieven of neem een volgende stap

 

Door niet bij de pakken neer te zitten vind ik De Boot en belangrijker, herinner ik me De Roepies.

Heel prettig.

Wees flexibel. Nieuwsgierig. Onderzoekend. Bekijk je uitdaging(en) van alle kanten. Zie meer kansen dan obstakels. Zegt een klant nee? Zoek een andere klant. Of onderzoek hoe je hem of haar toch kan helpen. Geen reacties op je nieuwsbrief, telefoontje, workshop uitnodiging? Probeer het opnieuw. Vraag lezers, klanten en kontakten waarom.

 

4. Weet waar je van Droomt en wat je Doel is 

 

Ik weet waar ik heen wil.

Ik weet dat ik van eiland naar eiland moet reizen.

Ik geloof dat het ik dat kan.

Ik weet alleen niet hoe.

Maar hierdoor kan ik wel schakelen onderweg als het even niet gaat zoals ik hoop.

Weet waar je van droomt, blijf dromen en geloof in je dromen. Vertaal die naar concrete ondernemersdoelen en ga ervoor. Niemand behalve jij bepaalt wanner je tevreden bent met het resultaat. Er zit geen vervaldatum op jouw dromen.

 

5. Neem geen genoegen met tweede keus

 

Pekanbaru. Het is 8 uur ‘s avonds en donker op diezelfde 8 juni 1993 wanneer ik uit de boot stap. Moe, voldaan, 15 uur verder en trots. Ik vraag om een lift naar Pension Linda.  Bij aankomst schrik ik. Dit is niet wat ik verwacht had op basis van beschrijvingen uit De Bijbel. Echt achenebbisj. Ik zeg dat ik de kamer niet neem.

Als je weet wat je wilt, wat goed voelt, wat klopt voor jou en waar je voor bent gegaan, ga daar dan ook voor. Als je niet happy bent met je niche, verander van koers. Als je met een klant steeds dezelfde problemen ondervindt, onderzoek dan eens goed waarom je blijft en of het niet tijd wordt om op te stappen.

 

6. Leer van je eigen falen en pas die lessen meteen toe

 

Dan blijkt dat er twee Linda’s zijn in Pekanbaru. Ik wil naar de echte. Ik herken de truc. Want in die truc van een pension met dezelfde naam verkopen als the real thing was ik al eens getrapt, in Varanasi in India.

Iets met ezels en drie keer je teen stoten. En toch. Falen is niet erg. Het betekent dat je probeert. Dat je uitzoekt. Dat je oefent. Dat je durft. Blijf durven. Blijf falen. En pas toe wat je leert. Elke keer opnieuw. Succes volgt.

 

7. Geniet en volg je hart

Ik heb die dag mijn hart gevolgd. Ik wilde naar Sumatra. Het land van Orang Utans, Lake Toba en snorkelavonturen.

Jij bent de enige die een verschil kan maken in je eigen leven en daarmee in je onderneming. Volg je hart, realiseer je dromen, ga een paar keer onderuit maar sta elke keer weer op en loop verder. Oh. En vergeet niet te genieten van de reis.

 

Regie? Dit is toch gewoon freewheelen en reizen?

En een hele grote portie geluk?

Ja. En.

 

Dit is een dag met zoveel flow dat hij me altijd bijgebleven is.

In de week erna denk ik regelmatig na over wat deze dag zo bijzonder maakt.

Deze dag gaat niet alleen over freewheelen en reizen.

Deze dag zit bóórdevol regie nemen. 

 

Precies wat ik leer van Singapore naar Pekanbaru 

 

Dat het erom gaat dat ik in staat ben om te spelen met wat er is.

Om mezelf en de omstandigheden zo te regisseren dat het vóór me werkt.

Niet tegen me.

Dit levert een ongelofeloos gevoel van flow op.

Iets waar Jan Bommerez al een heel leven over schrijft.

En iets waar Ricardo Semler en Semco zeer succesvol mee zijn.

(Hier sta ik trouwens naast Ricardo op het podium na een lezing in Nederland)

Met Ricardo Semler 8

 

 

Ondernemen is één grote wereldreis.

Elke dag opnieuw.

PS:

Uiteindelijk verblijf ik twee maanden op Sumatra.

Een prachtige tijd.

Een prachtige reis.

 

 

Cover

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Het zakelijke hart
Freebies
Group category 7409

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over het privacybeleid van MailChimp.


2 Reacties

 1. Ha Madeleine,
  Prachtig verhaal en zeer herkenbaar, in 1994 dus een jaar na jou heb ik deze route ook gereisd!
  Mooi bedrijf en website heb je opgezet!

  Hartelijke groet,
  Jan Dittmar

  • Hej Jan, wat leuk om te horen! En dankjewel. Wat geestig dat je dezelfde route hebt gereisd. Leuk. Bijzonder traject vond ik het om zo te reizen. Zal mijn oude foto’s weer eens opdukelen 😉 Ciao Madeleine

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment