Foto van hond Robbie van wie ik veel ondernemerslessen leer

Zo’n dag.

 

Dat je steeds opnieuw focus aanbrengt om die 15 minuten later alweer kwijt te zijn. Dat je een plan hebt, maar niet uitvoert. Dat je denkt dat je A, B en C gaat doen, maar je laat storen en afleiden door Q, U en P. Met willekeur, chaos en totale non-productie als resultaat.

 

Ik had beter naar het strand kunnen gaan.

 

Foto van een dame die op het strand staat.

Voor een dag met zon, zee en zaligheid.
(Catherine McMahon op Unsplash)

 

 

Maarrrr, deze dag was nog niet ten einde. Het Grote Leren moest nog beginnen.

 

 

 Les 1

Wees aan-wezig

 

Enigszins bedremmeld houd ik op enig moment op met m’n pogingen de dag onder controle te krijgen.

Ik pak de riem, roep Robbie de Hond en we gaan op weg. We beginnen te lopen, er waait een zwoel zomeravondbriesje en het kasteelpark is leeg. Ideale omstandigheden voor een cooling down en relaxte wandeling.

Ware het niet dat waar ik als een kip zonder kop had zitten werken – Robbie de Hond ineens als een ongeleid projectiel elke vijver, sloot en water inspringt en bijna verzuipt in een poging eenden te vangen.

 

Hellup, dit doet ‘ie nooit….!?!

 

Het moet drie (!) keer gebeuren voordat ik me realiseer dat hij me mijn kippengedrag van de dag weerspiegelt: rennen zonder tot bedaren te komen, niet luisteren en elke impuls achterna.

Ik realiseer me dat ik mijn kippengedrag klaarblijkelijk en onbewust naar het park meegenomen heb.

 

De oplossing?

 

Ik sta stil, kom tot bedaren, draai een rondje om mijn as en besluit de rest van de wandeling aan-wezig te zijn in het moment van nu.

 

Foto van een kippenhoofd : de 1e van mijn 3 lessen is "wees aanwezig"

Gelukkig: mijn kop zit er weer op.
(Désirée Fawn op Unsplash)

 

 

 Les 2

Lach en geniet van het nú

 

Ken je dat? Dat je de hele dag last hebt van een ik moet eigenlijk, had ik maar of nou, dit schiet op gevoel?

 

Zeer bekrachtigende gedachten kan ik je vertellen. Not.

 

De chaos in mijn hoofd fungeert als een donderwolk die de dag overschaduwt.

 

Foto van onweer en bliksemschichten

Donderwolken met veel mentaal kabaal.
(Johannes Plenio op Unsplash)

 

 

Terwijl ik de eenden zie opstuiven en Robbie de Hond wild zie rondzwemmen, realiseer ik me dat ik letterlijk door de bomen het bos niet meer zie. Het mentale kabaal in mijn kop overschaduwd alles wat deze dag wél goed ging.

Ik slaak een diepe zucht als ik merk dat Robbie roepen geen zin heeft. Hij draait z’n koppie, kijkt me schalks aan en zwemt ogenschijnlijk en baldadig nóg harder weg.

 

Hellup, leert ‘ie t dan nooit…?

 

Waar Robbie de Hond intens van elk moment van de dag, was ik bezig met wat ik had moeten doen. Robbie kent geen gisteren en morgen. Hij kent zelfs niet toen straks, daarnet, nog ff 10 minuten dit afmaken en meer van die onzin. Robbie leeft en geniet van elke grasspriet, plasje water en boom waar hij tegenaan mag plassen.

 

De oplossing?

 

Ik sta stil, kom tot bedaren, draai een rondje om mijn as en besluit de rest van de wandeling aan-wezig te zijn in het moment van nu én met een stralende glimlach te genieten van wat ik om me heen zie.

 

Een foto uit het kasteelpark voor de 2e van 3 lessen: lach en geniet van wat is

De stille kracht van de natuur op een zomerse avond.
(Eigen foto)

 

 

 Les 3

Wees dankbaar 

 

Bovenop de ruis van het mentale kabaal in mijn kop, komt een wee gevoel in mijn buik. Bezig zijn met alles behalve mijn wandeling, maakt dat ik onrustig blijf. Ik loop sneller dan goed voor me is, mijn ademhaling schiet omhoog en ik struikel zelfs twee keer.

 

 

Foto van drukke mensenmassa op metro station in London

Hoe krijg ik mijn ademhaling weer tot rust?
(Anna Dziubinska op Unsplash)

 

Hellup, leer ik t dan nooit…?!?

 

Robbie leeft, en ieder moment is precies goed zoals het is.

Ik leef ook, maar vergat om 100% in het moment van nu, aan-wezig te zijn, te genieten en bovenal, dankbaar te zijn voor wat IS.

 

De oplossing?

 

Ik sta stil, kom tot bedaren, draai een rondje om mijn as en besluit de rest van de wandeling aan-wezig te zijn in het moment van nu, met een stralende glimlach te genieten van wat ik om me heen zie én stil te staan bij alles wat er nu IS en waar ik dankbaar voor ben.

 

Leuk die lessen, maar lukt het je ook om ze toe te passen?

 

Een dag later krijg ik de kans om toe te passen wat ik leer van mijn lieve robbedoes. Mijn to-do-lijstje is wederom (over)vol, ik heb afspraken, en alles loopt door elkaar heen van privé dingen tot zakelijk tot zingeving en meer.

 

Ik ben in hetzelfde kasteelpark. Ik heb 45 minuten om met Robbie de Hond door het park te lopen voordat ik naar mijn volgende afspraak moet. Ik kom eigenlijk net zo druk aan als op de hierboven-beschreven-chaotische-donderwolken-dag.

 

Maar nu doe ik het anders. 

 

Ik zet mijn mobiel op zacht, met het alarm aan, om niet te laat terug te zijn en volop aan-wezig te kunnen zijn.

Ik laat Robbie met een glimlach los en geniet van het warme weer, de bomen, de vogels die ongelofelijk hard aan het twitteren zijn en van hoe Robbie geniet van zijn vrijheid. Hij gaat geen eenden achterna en loopt genietend van boom naar boom.

Ik ben geraakt wanneer ik stil sta bij hoever we gekomen zijn, Robbie en ik. Dat merk ik wanneer we op enig moment iemand met een beperking tegenkomen die schrikt van Robbie enthousiasme. Ik roep hem bij me en hij komt kwispelend naast me lopen. Zonder riem.

 

Hij kwispelt erbij.

Ik glunder.

Het is goed zo.

Cover

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Het zakelijke hart
Freebies
Group category 7409

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over het privacybeleid van MailChimp.


Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment