Zwart wit foto Film Grease

 

Ik neem deel aan een training met 90 ondernemers.

Onze voorbereidende opdracht: kies een liedje van 2 minuten dat je vanaf het podium voor de groep gaat zingen. Nerveus, zenuwachtig en licht gespannen is de onderlinge communicatie over deze opdracht. Als de optredens beginnen, wordt de groep in tweeën gesplitst.

Pfew

 

Ik zou voor maar 45 mensen optreden

 

Naarmate de avond vordert, de ene na de andere ondernemer optreedt en mijn stem schor raakt van het aanmoedigen, realiseer ik me dat ik mogelijk de hekkensluiter ben. Stress verhogend. Met nog drie optredens te gaan, komen de andere 45 collega’s binnen. Zij zijn klaar en komen ons aanmoedigen.

 

Leuk & lief

Maar

 

Nu moet ik voor 90 (!) man optreden

 

Terwijl mij een professioneel en draadloos oortje wordt aangemeten, realiseer ik me dat ik een keus heb.

 

Naar welke stem ga ik luisteren?

 

HELLUP !?!

GAAF !

Moet wel PERFECT zijn !

Je kunt het !!!

Keep breathing…!

Neeee !!

 

Mijn keuzestress mag precies twee minuten duren

 

Net zo lang als het liedje van mijn voorgangster.

 

cartoon met twee mannen in laboratorium

Wel eens ‘ja’ gezegd waar ‘nee’ op z’n plek was? (http://macleodcartoons.blogspot.nl/)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keuzestress van een ondernemer die ook kostwinner is

 

Heb je ooit ‘ja’ gezegd tegen een opdracht omdat je het inkomen nodig had terwijl je buik ‘nee’ zei? Heb je wel eens iets niet gezegd uit angst of onzekerheid vanwege de mogelijke meningen van anderen? Of andersom? Dat je hoofd zegt “niet doen” en je hart “ga ervoor”?

 

Keuzestress =

 

Het resultaat van het feit dat je hoofd, hart en buik verschillend reageren.

Dit is van invloed op je beslissingen.

 

Hoe neem jij beslissingen?

 

 1. Zet je alle voors en tegens op een rijtje, maak je analyses en beslis je met je hoofd?
 2. Vraag jij je af wat zinvol is en ga je je een ommetje lopen, in de tuin werken of onder de douche staan voor je beslist?
 3. Zeg jij meteen ja of nee en hangt dat af van wat je leuk vindt en waar je blij van wordt?
 4. Of ben jij iemand die kiest voor wat veilig & vertrouwd voelt?
 5. Of een mix van allemaal?

 

Meestal hebben mensen een voorkeursstijl als het gaat om het nemen van beslissingen.

 

Ken jij jouw voorkeursstijl?

 

Hoe beter je weet hoe jij beslissingen neemt, hoe meer invloed je kunt uitoefenen.

Je kunt zelfs voorkomen dat je op het moment surprême last hebt van keuzestress.

 

Wat is hiervoor nodig? Zelfkennis, observatie- en onderscheidingsvermogen

 

Dit kan zonder dat je meteen een studie psychologie moet volgen.

 

Leer je Innerlijke Familie kennen (en hun drijfveren).

 

Vergroot het inzicht in je innerlijke belevingswereld en weet wie wanneer aan het woord is. In bovenstaande lijstje staan (op volgorde van 1-4) je innerlijke man, vrouw, jongetje en meisje aan het roer. Bij nummer vijf strijden ze om de eer en jouw aandacht.

 

Door zelfkennis kun je van koers veranderen door op het kruispunt te beslissen naar wie je gaat luisteren. Dit betekent niet dat je nooit meer iets eng vindt. Ook niet dat je nooit meer keuzestress ervaart. Dit betekent dat je bewust, daadkrachtig en met aandacht kiest waar je voor gaat, op het moment dat je een keuze moet maken.

 

Waarom is dit belangrijk?

 

 • Blokkeer jij bij keuzestress? Ga je malen?
 • Kun je niet beslissen als je hoofd, hart en buik je verschillende kanten uitsturen?
 • Kies je steeds voor veilig & vertrouwd en niet voor wat je leuk vindt en waar je blij van wordt?
 • Zeg je ‘ja’ waar je ‘nee’ moet zeggen
 • Doe je ‘nee’ waar ‘ja’ gewenst is
 • Doe je vaak dingen die niet goed voor je zijn?

 

Mijn Olivia Newton John keuzemomentje

 

Kies ik voor angst, onzekerheid, controle en perfectionisme? Of ga ik 150% voluit te zingen, geven en genieten?

 

Ik weet dat mijn innerlijke man een perfectionist is en dat mijn innerlijke vrouw hem gerust kan stellen. We hebben ons goed voorbereid en de tekst ken ik al jaren uit mijn hoofd.

 

Sinds twee jaar train ik mezelf meer naar mijn wijze innerlijke vrouw te luisteren.

 

Ik weet dat mijn innerlijke meisje het doodeng vindt om in nieuwe groepen op te vallen. Podia hebben de bijzondere capaciteit dat mensen die erop staan, opvallen. Zeker als diezelfde mensen een liedje zingen.

 

Ik weet dat ik haar gerust kan stellen met diezelfde innerlijke vrouw. Dit doe ik door goed adem te halen, lief te zijn voor mezelf en haar een innerlijke omhelzing te geven.

 

Hierdoor krijgt mijn innerlijke jongetje de kans. Hij grijpt zijn ruimte, klimt op het podium en begint

 

 

Hoe ga jij om met keuzestress?

 

Wat vind jij spannende beslissingen? Wat heb jij nodig om te gaan voor wat je leuk vindt? Welke beslissingen heb je genomen waar je nog steeds achter staat? Of spijt van hebt? Uitstelt? Niet durft te nemen?

 

 

Lees mijn boek en boek een special.

Cover

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Het zakelijke hart
Freebies
Group category 7409

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over het privacybeleid van MailChimp.


Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment